Zamieszczone przez liroyek
[O1] COMBI - Nie działający centralny w klapie bagażnika,
Zwiń
X
-
[O1] COMBI - Nie działający centralny w klapie bagażnika,
Witam,
Dotyczy to samochodu O1 COMBI
Gdyby ktoś miał następujący przypadek:
1. Przestaje działać tylni zamek w klapie bagażnika, tzn czasem się zamyka i otwiera a czasem nie reaguje. Czasem to może trwać kilka dni i/lub tygodni.
2. Zaczyna działać przednia wycieraczka w trybie non-stop jak tylnia klapa jest otwarta. Przestaje działać jak się ją zamknie (lub zamknie się tylko zamek).
3. Jak się zamknie klapę (lub tylko zamek) to zaczyna działać tylnia wycieraczka.
Można by powiedzieć cuda . . .
Należy otworzyć bagażnik, i sprawdzić stan kabli w lewym (kierowcy) boczku. Tam w tym schowku do podłogi są przymocowane trzy kostki łączące wiązkę główną z wiązką klapy bagażnika. Moje pływały w 3cm jeziorku z wody deszczowej która dostała się niewiadomo skąd. W dnie jest też korek plastykowy którym jeżeli zrobi się jeziorko można je spuścić. Korek nie jest samoprzepuszczalny w jedną stronę (jak te w podłodze) więc woda sama nie zejdzie. Ja swój wyjąłem i zostawiłem otwór. Kostki można naprawić, a najlepiej tak jak ja odciąż i polutować kable (raczej nigdy nie będzie potrzeby tego rozpinać). Lutowanie oczywiście jest problematyczne bo woda powoduje duża korozje miedzi szczególnie pod napięciem, ale pasta lutownicza do rur miedzianych przywraca dobry kontakt miedzi i można spokojnie to polutować.
Teraz jak kiedyś wszystko działa bezproblemowo.
-
-
Mam podobna sytuacje w firmowym Scoucie tylko ze jedyny problem jaki wystepuje to samoczynne otwieranie sie klapy nieraz odrazu po zamknieciu a i czesto sie zdzaza ze podczas jazdy sie otwiera co przy zamontowanym systemie schowkow w bagazniku ( plaska Podloga ) powoduje wyrzucenie bagazy na ulice ( 2 razy juz zbieralem swoje rzeczy :evil: ) w serwisie wymieniono mi klawisz w klapie co sie na nic nie zdalo bo problem wystepuje caly czas i mala ciekawostka jaka zaobserwowalem to ze dzieje sie to tylko jezeli auto postoi na sloncu nigdy jeszcze nie przytrafilo mi sie to po postoju w garazu
poradzil sobie ktos z podobnym problemem ?
Komentarz
-
-
dołaczam sie do tematu z ta klapa
--- edit ---
juz namierzylem winowajce.
po kazdym zamknieciu drzwi sprawdzlaem jedne i klape czy sa zamkniete.
po nacisnieciu klami od klapy, klamka nie odbija... diagnoza - problem ze sprezynka od klamki, przesmarowalem ale pomoglo na 2hmusze cos znalesc na podmiane lub trzeba ja wyjac i wyczyscic (wyglada na zasniedziala).
Komentarz
-
-
Mam podobny problem.
Przestał działać centralny w tylnych drzwiach. Po zdemontowaniu pokrywy okazało się że zaczął przeciekać wężyk od spryskiwacza i zrobił małe jeziorko. Po zatkaniu wycieku i osuszeniu całej instalacji okazało się że wszystko działa poza niestety tym białym silniczkiem odpowiedzialnym za pracę centralnego zamka.
Zdemontowałem go tak by móc zamykać klapę z kluczyka. Spróbuję go reanimować ale gdzie można taki dzynks dostać, jak to fachowo się nazywa i ile kosztuje?Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź"
www.lodz-eksploracja.org
Komentarz
-
Komentarz